- Grejpfrut był używany jako owoc zatrucia pokarmowego od czasów starożytnych. Dotychczas stosowano go do eliminacji infekcji pokarmowych, a także w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Został dodany do leków odchudzających, ponieważ zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie kalorii. Świeży grejpfrut jest niezbędnym elementem większości diet, ponieważ zawarte w nim flawonoidy przyczyniają się do zwiększenia produkcji żółci, co ma pozytywny wpływ na proces trawienia
- Najważniejszą cechą tego ekstraktu cytrusowego są jego właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wyciągi z nasion mogą zniszczyć setki bakterii (w tym Helicobacter pylori) i wirusów, a także ponad 100 rodzajów grzybów (np. zabójców pleśni). Składnik aktywny wyciągu niszczy mikroorganizm poprzez upłynnienie jego łańcucha oddechowego. Co ważne, ekstrakt z pestek grejpfruta nie niszczy dobroczynnych bakterii, które działają w naszym organizmie